top of page
Procession
Dia de Muertos dans les Marolles

COLLECTIEF

Sinds 2018 wordt “Día de Muertos” ook in de Brusselse Marollen gevierd. Ieder jaar creëert een collectief van kunstenaars en mensen die in de wijk leven, wonen en werken een uniek, hybride en kleurrijk festival, met de Mexicaanse dodenviering als uitgangspunt. Hun opzet? Terug aanknopen met een universeel gebaar dat in onze hedendaagse samenleving naar de achtergrond verdwijnt: het eren van onze dierbare overledenen.

Via zang, muziek, verhalen, gebaren of vergeten ambachten willen we samen met het publiek tijd en ruimte creëren om ook buiten een religieuze context waardig met de dood om te gaan: herinneringen ophalen, rituelen opnieuw uitvinden, verbinden met nabestaanden... Alleen, met familie, onder vrienden of met andere zielsverwanten. Het eigentijds kader van Día De Muertos nodigt ons allemaal uit, wars van leeftijd, culturele achtergrond of levensvisie, om op een onbevangen en levendige manier onze overlijdens te verwerken en doden te herdenken.

Día de Muertos: hoe - wat - waar?

Día de Muertos is een dorp-in-de-stadsfeest gemaakt door en voor bewoners. We willen de mensen dus geen pre-fab spektakel voorschotelen, maar eerder manieren aanbieden om deel te nemen aan de viering: offerstukken fabriceren, kinderen schminken, fakkels dragen tijdens de processie of gewoon mee aan tafel schuiven voor een warme chocolademelk, glas mezcal of traditionele maaltijd.

In de aanloop naar de herfstvakantie bereiden we een aantal activiteiten voor samen met buurtverenigingen, vrijwilligers en onze ploeg van artiesten. Zo geven we in oktober 60u schrijfworkshops in scholen en verpleeghuizen uit de buurt. Naast de Marollen, doen dit jaar ook enkele organisaties uit andere Brusselse wijken mee.

Op dinsdag 1 november openen en verlichten we het Groot Altaar der Doden op het voorplein van het Cultureel Centrum Bruegel. Deze unieke ambachtelijke installatie is opgebouwd uit tientallen antieke en 2de hands meubelstukken. Het hybride ontwerp verwelkomt iedereen, ongeacht religie of cultuur, om er een offerstuk te plaatsen en hun dierbare overledene(n) te herdenken.

Het Altaar is de hele maand november open voor publiek. Onze ploeg zorgt op regelmatige tijdstippen voor een persoonlijk onthaal: we verwelkomen bezoekers, helpen mee offerstukken installeren of gedenkbriefjes schrijven en brengen bloemen of kaarsen aan ter versiering. Naast een plaats voor bezinning, willen we van het Altaar vooral ook een levendige ontmoetingsplek maken.

In de week van 30/10 tem 5/11 vinden er een hele reeks concerten, workshops (voor volwassenen & kinderen), dialoogtafels, make-up opleidingen, vertelavonden e.a. activiteiten in het kader van Día de Muertos plaats. Middenin het herfstseizoen nodigen we de mensen uit om vanuit hun eigen ervaringen met de Dood opnieuw collectieve rites te ontwikkelen: elkaar ontmoeten, persoonlijke ervaringen en emoties delen, in dialoog gaan zonder taboes maar met respect voor ieders achtergrond, kortom: zorg dragen voor elkaar.

Op zaterdag 5/11 sluiten we Día de Muertos af met een procesión of fakkeltocht. Een bijzonder feestelijk en vreugdevol moment, dat jaarlijks meer dan 4.000 mensen bijeenbrengt. Geen traditionele parade voor een publiek aan de zijlijn, maar een optocht die jong en oud op sleeptouw neemt richting het Vossenplein voor een finale in stijl met toritos (Mexicaans vuurwerk) en verassingsconcerten.

TAS D'OS collectif
IMG-3660.PNG

TAS D'OS is een collectief van artiesten en vriend.inn.en die vanuit een gemeenschappelijke passie voor de Mexicaanse cultuur nieuwe rituelen en omgangsvormen bedenken rond het vieren van de dood, het leven en alles daartussenin. Met hun multi-disciplinaire bagage creëren ze ieder jaar originele, populaire herdenkingsmomenten voor onze dierbare overledenen in Brussel en daarbuiten.

 

 

Israel Alonso        

Célia Dessardo

Sarah Brûlé

  • Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Facebook
IMG-9603.jpg
IMG-6821.jpg
IMG-3590.jpg

Vital Schaeren

  • Instagram
  • Facebook
  • Facebook

 


 

 

Dit evenement is mogelijk dankzij de steun en medewerking van talrijke personen en organisaties

 

DE ARTIESTEN:

Nora Juncker, Valérie Tordoir, Caroline Kempeneers, Cédric Volon, Guyom Gagneur, Virginie Raimondo, Sylvie Delplanque, Monica Aguilar, Amalia Rodriguez, Sandra Rivas, Louis Emaure, Francesca Bragagnolo, Luc Mishalle, Sylvain Boisvert.

DE STEUN VAN CENTRE CULTUREL BRUEGEL & METX:

 

Le Centre Culturel Bruegel: Martin Smets , Daphné Bloudanis, Régis Masson, Zoé Lacroix, Christine Rigaux, Caroline Vervloet, Léa Lambert, Elisa Gatto, Isabelle Loison, Olivier Bultiau, Eliana.

 

MetX: Bernd Vanderheyden, Manon Kanjinga Janssen, Delphine Dupont, Jan Ockerman, Doris Razafimbelo, Margaux Fabris, Leen de Spiegelaere, Luc Mishalle, Anna Muradian, Koen Stynen, Jalel Vangoethem, Koen Stynen.

DE MEDEWERKERS:

Calaveras, Quartier Bruegel Marolles, CYCLUP, Art et marges musée-muséum, Marie-Jeanne Falisse.

 

DE TROUWE VRIJWILLIGERS:

Milena Strange, Claire-Sarah Fouche, Valentin Boucq, Judith Leonardon, Damien Delsaux.

IMG-6792.jpg
IMG-4939.jpg
bottom of page