top of page

MASTERCLASS
SON JAROCHO

1686670155086.jpg

Ma 30 okt / 18-21u

Do 2 nov / 18-21u

met ZENEN ZEFERINO

40 € (2 sessies), 14+ jaar, op reservatie

Muzikanten van alle niveau’s

MetX, De Lenglentierstraat 20, 1000 Brussel

 

Voor deze editie hebben we het genoegen om Zenén Zeferino Huervo te mogen verwelkomen. Deze Maestro van de Son Jarocho komt voor het eerst speciaal uit Mexico naar België.Naast het inhuldigingsconcert van het groot altaar, zal hij twee masterclass sessies geven rond de Son Jarocho. Zowel amateur- als professionele muzikanten kunnen er kennismaken met dit traditionele muziekgenre, of hun kennis ervan uitbreiden.

Zenén Zeferino Huervo (°1971) is een jaranero, zanger, componist en dichter uit Veracruz. Telg uit een familie van folkmuzikanten, behoort Zenén tot de hedendaagse muzikanten die bijdragen aan de heropleving van de traditionele Son Jarocho, een genre dat in de jaren 1960 en 1970 bijna uitgestorven was.

Van jongs af is hij begonnen met poëtische improvisatie, een bijzonder populaire kunstvorm in de Mexicaanse staat Veracruz. Hij ontwikkelde zo een heel persoonlijke stijl van zingen, spelen en improviseren, waardoor hij ondertussen tot de zwaargewichten van de traditionele muziek uit Mexico behoort.

 

In 1999 richtte hij mee de groep Chuchumbé op, waarmee hij twee albums opnam: Caramba Niño (1999) en Contrapuntea'o (2005). In 2006 vormde Zeferino de groep Quemayama om nieuw leven te blazen in de "derde wortel" van de Son Sarocho: de Afrikaanse invloeden. Met veel passie en toewijding begonnen de groepsleden liederen en ritmes te bestuderen die tijdens de slavenhandel de oversteek maakten van Afrika naar Mexico.

 

Voor deze master class sessies en fandango kan je met je eigen instrument(en) komen of een van onze jarana's (slaggitaar) en andere typische Son Jarocho instrumenten bespelen: pandero jarocho, quijada de burro (ezelskaak), requinto (melodische gitaar), leona (akoestische bas), zapateado (tapdans schoenen).

 

Tijdens de Fandango de Son Jarocho jam-sessie kan je je vaardigheden in de praktijk brengen!

bottom of page