top of page

CONCERT

PATRICIO HIDALGO

DINSDAG 1 NOVEMBER - 20U30

concert[3159]_edited.jpg

€10, op reservatie,

Cultureel Centrum Bruegel,

Vossenstraat 1F, Brussel

MAESTRO van de SON JAROCHO, uitzonderlijk componist en Jaranero Patricio Hidalgo is onze special guest voor deze editie van Dia de Muertos.

Patricio is geboren in Apixita, in het zuiden van Veracruz (MEX)  is de jongste telg van een muzikale familie over de generaties heen: Pedro, Gregorio, Hipólita, Arcadio en Patricio Hidalgo. Van kindsbeen af begon hij de typisch Mexicaanse Son Jarocho te verkennen tijdens fandango's, lokale traditionele festivals, tot internationale optredens in Amerika, Europa, Afrika en Azië.

Spelend met groepen als Mono Blanco, Chuchumbé en Quemayama, droeg hij bij aan de revitalisering van de Son Jarocho, een Mexicaans muziekgenre dat in onbruik was geraakt. Via opnames, transcripties en ander veldwerk hebben deze groepen in de jaren '80 verzen, melodische vormen en vioolbouwtechnieken overgeleverd van de ouderen. Hun ondertussen legendarische platen hebben geholpen om de Son Jarocho terug tot leven te brengen in de Mexicaanse muziekscene.

Sinds de jaren '90 richt Patricio zich op het verkennen van de Afrikaanse roots van Son Jarocho. Sinds de jaren '90 richt Patricio zich op het verkennen van de Afrikaanse roots van Son Jarocho. Dit onderzoek resulteerde in vier klanken die hij in 1994 componeerde: QuemayamaLa Gallina, Bemba en Tablao en de Conga Criolla. In het zuiden van Veracruz herontdekt hij een bijna verloren vorm, de Conga, die aanleiding zal geven tot de opname van een memorabel album: El regreso de la Conga (De terugkeer van de Conga).

In 2005 produceerde hij met de steun van het Nationaal Fonds voor Cultuur en Kunst (FONCA) tien composities, waaronder La Conga del Puerto, Lluvia de San Juan, Conga Oscura en Conga Patria. In 2012 richtte Patricio het Patricio Hidalgo y el Afrojarocho-project op dat een eerbetoon brengt aan de opmerkelijke bijdrage van Afrikaanse muziek aan dit muziekgenre.

Tegenwoordig is Patricio gastmuzikant en zanger bij het Tembembe Ensamble Continuo en bij de Catalaanse componist, gambist-altviolist en onderzoeker van antieke muziek  Jordi Savall. Zijn composities worden gespeeld tijdens talrijke fandango's en gecoverd door vele Son Jarocho-groepen, waardoor dit traditionele repertoire voortdurend wordt verrijkt. Elk op hun manier, bewijzen ze dat de Son Jarocho vandaag levendiger is dan ooit.

YOUTUBE: Fandango at the wall Bemba & Tablao / Patricio Hidalgo & Família

bottom of page